10 aug. 2017 - Jan 't Hart 10 aug. 2017 - Jan 't Hart

UITLEG  SYMBOLISCH  BLOEMSCHIKKEN VOOR DE DANKDIENST’ VOOR  HET
LEVEN  VAN  JAN ’t HART OP DONDERDAG 10 AUGUSTUS 2017.


Bij de schikking van dit symbolische bloemstuk zijn we uitgegaan van de tekst uit psalm 23 “De Heer is mijn Herder”.
Jan en Nelly trouwden op 11 juni 1960. Twee hartelijke meelevende mensen met een luisterend oor voor iedereen. Als symbool hiervan 2 rode gladiolen, rood de kleur van de liefde en de lievelingsbloem  van Jan.
Ze kregen 5 kinderen Ineke, Gert Jan, Else, Nils en Irene. Broers en zussen maar allemaal anders,  met hun partners en de pleegkinderen René en Ingrid, die ook helemaal bij het gezin horen. Symbolisch staan ze in bonte kleuren om de ouders heen. In het midden een witte roos voor Irene, Vrede! Een speciaal kind. Bij haar geboorte was er verdriet om haar “anders”zijn en moeilijk te aanvaarden. Jan vertelde eens dat hij er ook opstandig om was geweest. Maar toch was er, na verloop van tijd altijd weer die Herder waar hij op terug kon vallen. Dit zorgenkind voor Nelly en Jan bracht het gezin ook dicht bij elkaar Jan was een vrolijke man, altijd in voor een geintje en er werd dan ook veel gelachen in huize ’t Hart. De vakanties in Bergen met familie  waren de jaarlijkse hoogtepunten. Ook vrienden en vriendinnen waren daar altijd welkom. De verhalen uit deze tijd worden nog altijd onder veel hilariteit opgehaald. Als symbool van deze heerlijke vakanties de gele en blauwe bloemen als de zee en het strand.
Maar ook thuis in de Irisstraat en de Terpsingel was het altijd de zoete inval, iedereen  was welkom voor een goed gesprek of zomaar een praatje, kop koffie of een glaasje en  Jan zijn afscheidswoorden waren dan: “Nou, veel heil en zegen”.

Als de kinderen volwassen worden, breekt een andere levensfase aan. Het brengt vreugde maar ook verdriet. Toch is er weer die Herder in zijn leven  die hem helpt situaties te aanvaarden zoals ze zijn.
13 Kleinkinderen kregen Nelly en Jan, hun trots! En wat komen ze graag bij hen. Spelletjes doen met opa, lekker eten, heerlijk verwend worden. Zij worden gesymboliseerd door de 13 rozen in het bloemstuk. Het gipskruid tussendoor staat voor allen die veel voor hem betekenden.
Jan was muzikaal, hield van klassieke muziek en speelde zelf niet onverdienstelijk piano. Elke dag zat hij er wel achter en ook zong hij dan zijn lievelingslied:”Blijf bij mij Heer”, zichzelf begeleidend op de piano. Nadat hij met de FUT was gegaan had hij meer tijd voor zijn hobby’s sport, lezen en met Nelly lange fietstochten maken. Ook van zijn tuin kon hij enorm genieten.
De laatste paar jaar ging zijn gezondheid achteruit. Afgelopen week heeft hij bewust van jullie afscheid  genomen, zijn geliefde gezin en van allen die hem dierbaar waren.
De herdersstaf vooraan is omwikkeld met de altijd groenblijvende hedera en betekent “Gods trouw”. God is Jan in zijn leven trouw geweest en bij hem gebleven als een rode draad in zijn leven  De vingerbladen links symboliseren de dragende handen van God. Bij die Herder mag Jan zich geborgen weten.
 

terug