11 november 2018 - Dankdag 11 november 2018 - Dankdag

 

2018-11-11 oogstzondag ..


de overvloed van de oogst is bij elkaar gebracht. Ondanks een warme zomer en weinig water is er ruim voldoende voor iedereen om te eten. Hoe schrijnend is het dat er dan in Jemen kinderen sterven van de honger! En helaas is dat op nog meer plaatsen het geval. We voelen ons machteloos en kijken toe . We schamen ons bijna voor onze overvloed. Dat gebrek aan eten wordt uitgebeeld door het dode blad en de takken hiernaast.

Veelzijdigheid aan groei. De gele proteas stellen de zon voor en verwijzen naar het licht. Zonder licht groeit er niets. We denken ook aan het Licht van God, het Licht van ons leven. Zonder dat Licht komt niets tot bloei...

We kunnen zaaien en werken maar de groei moeten we uit handen geven. Vooraan liggen Granaatappels . Ze zijn bij uitstek een teken van vruchtbaarheid vanwege de vele zaaddozen.

Het handvormige blad onder de schikking verbeeldt enerzijds de vele handen die ,ondanks machines , voor de oogst nodig zijn en anderzijds Gods handen.

Alle dingen en gebeurtenissen in ons leven hebben in zichzelf nauwelijks betekenis. Pas wanneer ze in dankbaarheid verbonden kunnen worden met God, de bron van leven, komen ze zinvol aan het licht. Dan wordt een verband zichtbaar tussen ons zaaien en de oogst. Tussen ons werken en de voltooiing, die uit God is.

terug