7 april 2019 - 40-dagentijd 7 april 2019 - 40-dagentijd
Vandaag zijn er andere lezingen in deze dienst, dan die op het oecumenische leesrooster staan. Geen nood, want in de lezingen van vandaag komt het thema; van omzien naar elkaar, delen en rechtvaardigheid ook zeker aan bod. Echter de lezing waarop de symbolische schikking is gebaseerd komt uit Lucas 20 vers 9 tot en met 19, en gaat over een wijngaardenier en zijn pachters. Zeker de moeite waard om thuis nog eens na te lezen. 
Maar we helpen u op weg. Het gaat dus over een wijngaard, over een eigenaar, over pachters, over falend leiderschap, en over rechtvaardigheid. Dat is nogal wat. De bijbel is al eeuwen oud, maar deze thema’s zijn helaas nog springlevend.

De flessen staan vandaag in een compacte gesloten formatie, scherpe bladeren steken uit de flessen, en de blauwe druifjes laten zien dat het hier om een wijngaard gaat. Het is de wijngaard uit Lucas, een gesloten vesting, niet makkelijk om binnen te komen. Misschien een metafoor voor onze wereld, voor ons huis, voor onszelf, misschien zelfs voor het instituut kerk. Naar binnen gericht, als je in de wijngaard werkt heb je de sleutel en kun je naar binnen. Verder is de wijngaard moeilijk te betreden, nieuwsgierigen graag op veilige afstand.

Toch is die wijngaard, onze wereld, ons huis, de kerk, of  wijzelf zo niet bedoeld.

De Eigenaar van de wijngaard, de Schepper van de wereld, van  alles wat zich daarop bevindt, wat er groeit en bloeit, alle vruchten van het land zijn bedoeld om van te leven. Niet in een gesloten gemeenschap, maar delend, in alle openheid met de hele schepping, de hele wereld.

Wij hebben de opdracht om naar elkaar om te zien, te delen van onze overvloed, armen te voeden en naakten te kleden. Tegengas te geven aan slecht leiderschap.

De spaardoosjes staan bij de schikking als symbool voor; delen maar ook als  symbool voor slecht leiderschap.  U kent misschien de doordenkertjes van Loesje wel. Visje, is de christelijke tegenhanger daarvan. We vonden een mooie doordenker; Wat gaat er van de kerk uit als de kerk uitgaat. Voelt u hem??Misschien wat confronterend, maar wel  passend bij onze bijbelse opdracht:  Er is werk aan de winkel!! Handen uit de mouwen!! Open je hart!! Stap de wereld in!!

Maak waar je ook maar kunt een nieuw begin!!
 
terug