23 maart 2019 - Koos Kweekel 23 maart 2019 - Koos Kweekel

2019-03-23. Afscheid van Koos.

Vandaag nemen we afscheid van Koos. We wisten dat hij ziek was en niet beter kon worden maar dit snelle einde heeft ons toch  verrast.
Vorige week vrijdag was hij nog op mijn verjaardag en leek alles nog redelijk te gaan.
We hebben nog herinneringen op zitten halen aan vroeger thuis. Dat  was iets wat we regelmatig deden.  Wij waren de laatste twee van ons gezin en gingen drie maanden na elkaar uit huis toen  we trouwden.
Mijn vroegste herinnering  is Koos aan de keukentafel tekenend  aan werkstukken voor de ambachtsschool. Iedere dag door weer bewind  op de fiets naar Brielle. De stoomtram was te duur.  Als het huiswerk af was samen luisteren naar de radio. Een hoorspel van Paul Vlaanderen, de Fam Doorsnee of de jeugd vliegt uit.
Dan was er zijn passie voor de voetbal.   Zijn hele leven lang. En die ging erg ver. Soms te ver en dan verhuisde zijn voetbal tenu een  tijdje naar de vliering tot de schoolprestaties weer in orde waren.
Na de ambachtsschool ging Koos werken bij Spijkstaal en kwam dan tussen de middag thuis eten. Moeder zorgde dan voor warme chocolademelk en een gebakken eitje voor die lange slungel die zo hard groeide dat hij krom ging groeien. Daarom heeft ook een tijdje een rechthouder gedragen. Dat was een soort ijzeren stelling over  zijn schouders om te zorgen dat  hij recht liep.
Omdat Broer Piet al bij de Shell werkte hebben mijn ouders er op aangedrongen ook te proberen daar te gaan werken zodra dat mogelijk was. En dat is ook gebeurd en hij heeft daar samen met broer Piet tot aan zijn   pensioen  in de draaierij gewerkt. Daar verwijst de miniatuur draaibank naar en ook de Jakobsschelp,  het symbool van Shell.  Gelukkig heeft hij van dat pensioen  nog lang  kunnen genieten.
Hij is veel  gaan vissen  bij  Hengelsport vereniging Ons Genoegen, waar hij ook weer actief was maar  voetballen  is zijn grote passie gebleven . 
Cobie heeft veel  avonden alleen thuis gezeten want bij de voetbal was er altijd wat te doen of te regelen. Zaterdags na de wedstrijd met de kruiwagen alle lege bierflessen van het veld halen enz,
Dan was er ook nog het klaverjassen bij de fa. Hogenboom . En de laatste jaren het biljarten  waar hij ook veel plezier in had.

 Ik zal het missen Koos,  al die herinneringen die we samen deelden.
Jarenlang kwam hij het gras in onze tuin maaien en de bloemen water geven als we met de camper weg waren . Ook stond in onze tuin een door hem gemaakte stelling molen .
Eigenlijk had Koos niet zoveel met tuinen. Dat zal zijn  oorsprong wel hebben in het feit dat hij vroeger mijn vader moest helpen spitten in de groentetuin. Nooit deed hij het goed  en uiteindelijk kreeg hij de spa naar zijn hoofd gegooid en hoefde hij het nooit meer te doen.
Wel leuk vond hij het later in zijn tuin aan de Asterpad om fuchsia’s te kweken en kleurige plantjes te zetten. Hoe meer kleur, hoe beter. Geen aparte kleuren hoekjes maar lekker alles door elkaar.
Daarom heb ik in de schikking veel kleuren verwerkt de symbolische schikking heb ik  gemaakt in de Bèt. De Bèt is de tweede letter van het Hebreeuwse alfabet.
De letter moet van links naar rechts worden gelezen en lijkt op een huis en betekent ook huis.
De Bèt verteld: je hebt grond onder je voeten, een dak boven je hoofd en een beschermende muur in je rug.
Je kunt het huis aan de voorkant verlaten en het Leven in het licht tegemoet gaan. Ik steek nu de  kaars aan die bij de opening van het huis staat . Dit symboliseert dat  Koos zijn  aardse huis heeft verlaten en is opgenomen in het Licht van de Eeuwige. 

Bovenaan de schikking een witte en rode roos .
De witte  stelt Koos voor en de rode Cobie.
Daaronder gekleurde bloemen  voorstellende de kinderen en kleinkind met hun partners.
De verdere bloemen stellen  de mensen voor die Koos kortere of langere tijd op Zijn levenspad vergezelden. Het gipskruid zijn de  mensen van onze kerkelijke gemeente die met Koos en Cobie meeleefden.
Vooraan wat blauwe viooltjes die  water voorstellen. Het  beeldje van de visser  stelt Koos voor compleet met pet  en hengel.  Water is ook een symbool van nieuw Leven, net zoals de koren aren tussen de bloemen. Het nieuwe Leven dat Koos nu is begonnen. 
In het hart van de viool zie een door stralen omgeven driehoek. Deze driehoek is het symbool van de .drievuldigheid.
De herderstaf symbool voor de Heer die onze herder is.
Onderaan de Bet de altijd groene hedera die  een verwijzing naar onsterfelijkheid . 
Hedera staat symbool voor de trouw en de Liefde die God voor ons heeft. 
Twee vingerblad bladeren onderaan de schikking.
Bladeren van de vingerplant hebben verschillende betekenissen.

Onze handen, die los moeten laten wat  we zo liefhebben. 
Gods handen, waarvan Koos wist dat ze hem hebben gedragen, een leven lang, en die hem thuishaalden. 
Diezelfde handen zullen ook ons dragen, in ons verdriet om Koos  
 
terug